Aparat cu aductiune de aer comprimat ariac ariac aparat evacuare escapecostum de protectie antichimic, tip 1A etans la gaze masca panoramica Obturatoare pneumatice conducte ariac ariac

OBTURATOARE PNEUMATICE VERIFICARE CONDUCTE CANALIZARE

 

Obturatoare cilindrice de etansare RDK

Obturatoarele cilindrice de etansare model RDK sunt obturatoare simple, utilizate doar pentru obturarea conductelor

Obturatoare pneumatice conducte canalizare

Obturatoare cilindrice de verificare PDK

Obturatoarele cilindrice de verificare model PDK, dupa umflare, datorita unor conducte care le traverseaza, permit introducerea in spatele lor a unei cantitati de apa sau aer sub presiune necesare verificarii etanseitatii conductei. Procedura este descrisa pe scurt mai jos.

obturatoare pneumatice gonflabile cilindrice de verificare conducte canalizare
Pentru lucrari de constructii montaj vezi si PERNE DE RIDICARE  

 

 


Obturatoare pneumatice cilindrice pentru conducte canalizare

Suprafata de obturare, alegerea potrivita a mixturii de cauciuc, lungimea corespunzatoare, greutatea redusa, excelente abilitati de etansare, componente anticorozive, o gama larga de marimi si siguranta la locul de munca sunt cateva din proprietatile intrunite de obturatoarele pneumatice cilindrice produse de firma Vetter GmbH Germania.

Obturatoarele pneumatice gonflabile pot fi utilizate nu numai pentru obturarea conductelor in diverse aplicatii dar si pentru verificarea etanseitatii asamblarii segmentelor. Principiul de verificare este urmatorul: se obtureaza tronsonul care trebuie verificat cu un obturator pneumatic RDK la un capat si un obturator pneumatic PDK la celalalt capat. Intre cele doua obturatoare se introduce aer sau apa cu o mica presiune pe la obturatorul pneumatic PDK, apoi se masoara scaderea presiunii (aer) sau a nivelului de lichid (1 m coloana de apa este egal cu 0,1 bar). Obturatorul PDK are o constructie speciala, care permite introducerea apei sau a aerului sub presiune in spatele acestuia si apoi masurarea.

Obturatoarele pneumatice cilindrice indeplinesc trei functii principale: etansare (RDK), verificare (PDK) si redirectare (by-pass).

Video

 

 


Utilizarea obturatoarelor pneumatice pentru testarea conductelor cu aer sau cu apa:

Exemplu de utilizare a obturatorelor pneumatice
la testarea cu aer a etanseitatii conductelor de canalizare:

exemplu utilizare obturatoare pneumatice gonflabile cilindrice de etansare si verificare conducte canalizare

 

 

 

NotaPentru verificarea si testarea unei conducte aveti nevoie de un obturator pneumatic de etansare la unul din capetele conductei (tip RDK) si un obturator pneumatic de testare (tip PDK) la celalalt capat.

 

 

 

 

 

utilizarea obturatoarelor pneumatice pentru testarea cu apa a conductelor de canalizare

 

Exemplu de utilizare a obturatorelor pneumatice la testarea cu apa a etanseitatii conductelor de canalizare:

 

 

NotaPentru verificarea si testarea unei conducte aveti nevoie de un obturator pneumatic de etansare la unul din capetele conductei (tip RDK) si un obturator pneumatic de testare (tip PDK) la celalalt capat.

 

 

 

 

Obturatorul pneumatic de etansare si verificare/testare conducte canalizare model PDK

obturatoare pneumatice gonflabile cilindrice de obturatoare pneumatice gonflabile cilindrice de verificare conducte canalizare conducte canalizare

 

 

 

 

 

 

1- Obturator tip PDK
2- Plutitor de aerisire
3- Furtun de umplere cu apa
4- Furtun transparent indicator de nivel
5- Butelie de aer comprimat
6- Reductor de presiune
7-Controller (simplu)
8- Furtun umflare obturator

 

Pentru accesoriile recomandate  vedeti

Catalogul

Pentru instructiuni de utilizare si masuri de securitate click aici

 

 

 

 

 

Obturatoarele pneumatice pentru etanşare şi cele pentru verificare trebuie amplasate în interiorul conductelor astfel încât întreaga suprafaţă cilindrică a obturatorului să fie în contact cu peretele interior al conductei. Se vor utiliza doar obturatoare pneumatice cu diametrul minim iniţial mai mic decât diametrul conductei. De exemplu obturatorul pneumatic RDK 20/40 nu se va folosi pentru obturarea conductelor cu diametrul mai mic de 20 cm.

Atragem atenţia că o presiune de 2,5 bari însemnă 2,5 kg/cm2. Astfel, un obturator de diametrul 30 cm şi cu o lungime de 45 cm (RDK 15/30) va dezvolta o forţă totală distribuita pe pereţii conductei, de 10500 kgf.

Pentru utilizarea obturatoarelor pneumatice gonflabile recomandăm ca în cadrul procedurii de testare/verificare a etanşeităţii să fie folosite numai accesoriile de umflare şi măsurare originale care sunt dotate cu dispozitive de protecţie la suprapresiune şi sunt certificate pentru presiunile de lucru corespunzătoare. Umflarea obturatoarelor pneumatice cu alte dispozitive este considerată ca utilizare incorectă.

Procedura de umflare a obturatoarelor pneumatice de etanşare şi verificare a etanşeităţii conductelor constă în:

 1. Conectarea obturatorului  pneumatic de testare şi etanşare cu furtunul corespunzător presiunii nominale;
 2. Conectarea furtunului la controller. Acesta, respectiv manometrul şi supapa de suprapresiune trebuie să fie pentru o presiune de lucru egală cu presiunea nominală a obturatorului  pneumatic de testare şi etanşare.
 3. Conectarea la sursa de alimentare cu aer comprimat. Aceasta poate fi un compresor, instalaţia de aer a unui camion, o butelie, pompă manuală sau de picior etc. În cazul în care se alimentează cu aer de la o butelie, se continuă cu următorii paşi:
  • se montează regulatorul de presiune la butelie;
  • se închide robinetul regulatorului;
  • se reglează presiunea de ieşire în funcţie de presiunea nominală a obturatorului pneumatic;
  • se cuplează furtunul de la regulator la controller;
  • se închid robinetele controller-ului;
  • se deschide robinetul regulatorului;
 4. se deschid robinetele controller-lui urmărindu-se cu mare atenţie presiunea pe manometre şi umflarea obturatorului;
 5. După finalizarea procedurii de verificare a conductei, aerul din obturatorul pneumatic este evacuat prin deşurubarea capacului de la supapa de suprapresiune.

Adrian RADU

Google

PROSALV

Google+