Aparat cu aductiune de aer comprimat ariac ariac aparat evacuare escapecostum de protectie antichimic, tip 1A etans la gaze masca panoramica Obturatoare pneumatice conducte ariac ariac

Verificari tehnice periodice butelii compozite

 

Baza legala

Societatea PROSALV furnizează produse şi servicii doar in condițiile respectării legislației naționale care in prezent este acordata cu standardele europene precum şi în condiţii pe care le considerăm în interesul clientului.

Recipientele butelii nemetalice si deci nici cele din materiale compozite nu sunt reglementate de prescriptiile ISCIR. Fabricarea, utilizarea si verificarea buteliilor din materiale compozite sunt reglementate la nivel european de Directiva Europeana 97/23/EC, de standardele subordonate acestei Directive, printre care EN si EN 11623:2003 precum si de legislatia nationala prin L64/2008.

In ceea ce priveste verificarea periodica ale recipientelor butelii din materiale compozite, aceasta activitate este descrisa in SR EN 11623:2003. In acest standard sunt descrise atat dotarea minima necesara precum si activitatile ce trebuie executate. In caz particular, deoarece este vorba despre butelii ale aparatelor de protectie respiratorie, pe langa standardul SR EN 11623:2003 trebuie respectat si SR EN 12021 privind umplerea buteliilor cu aer respirabil. Aceasta implica existenta unui compresor pentru aer curat respirabil si a unui dispozitiv pentru igienizarea si uscarea buteliilor. Consecintele nerespectarii acestei cerinte privind igienizarea si uscarea recipientelor pot fi vazute aici.

Conform L64/2008, persoana juridică ce deține/utilizează un echipament sub presiune are responsabilitatea să ia măsurile necesare şi să se asigure că echipamentul este utilizat în condiții de siguranță prin efectuarea reviziilor, reparațiilor şi întreținerii de către persoane autorizate. Având în vedere că prescripțiile ISCIR nu reglementează buteliile compozite şi nu emite autorizații pentru execuția verificărilor tehnice periodice a buteliilor compozite, proprietarul echipamentelor sub presiune este singurul responsabil asupra alegerii „persoanelor autorizate” si deci a modului si corectitudinii executiei.

Dupa opinia noastra, "persoanele autorizate" pot fi:

Societatea PROSALV este autorizată de către producătorii de butelii din materiale compozite conform cerințelor specificate în standardul SR EN 11623:2003 să execute verificarea periodică a acestor recipiente sub presiune, în condițiile respectării standardului menționat.

Respectarea tuturor condițiilor cerute de acest standard a fost verificată prin audit la sediul PROSALV, audit efectuat de către reprezentantul producătorului. În urma acestui audit, a constatării că PROSALV îndeplinește toate cerințele din SR EN 11623:2003, precum şi a instruirii efectuate de producător, acesta a autorizat PROSALV de a efectua aceste verificări periodice în numele său.

Dotari si operatii executate

Demontarea robinetului

butelie cu robinet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fig. 1

Dupa golirea completa a recipientului, se demonteaza robinetul de pe butelie cu dispozitive speciale livrate de producatorul robinetului, pentru a evita orice deteriorare. In aceasta faza se face verificarea filetului buteliei si robinetului, care trebuie sa corespunda cu SR EN 144, precum si o prima inspectie a interiorului recipientului.

Recipientele care prezinta urme de umezeala sunt uscate in cuptor, la temperatura recomandata de producator. In fig.1 se observa consecintele umezelii din interiorul buteliei. Pentru mai multe detalii vedeti AICI

 

 

 

 

 

 

Inspectie exterioara si repararea

 

grup I butelii

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fig. 2

Dupa o igienizare exterioara si indepartarea etichetei, fiecare butelie este examinata pentru a determina si evalua eventualele defecte ale stratului exterior, daca aceste defecte, conform instructiunilor producatorului, sunt reparabile sau nu. Recipientele butelii din materiale compozite care prezinta deteriorari reparabile ale stratului exterior, sunt reparate cu o rasina recomandata de producator.

Puteti compara fig. 2 si fig. 6.

 

 

 

 

Sablare si inspectie interioara

 

Interior Butelie Interior ogiva gat butelie
Fig. 3 Examinare interioara cu endoscopul Fig. 4 Defect aflat in interior, sub gatul buteliei

 

Pentru a putea analiza cat mai corect interiorul recipientelor, acestea sunt curatate la interior prin sablare. Interiorul fiecarei butelii este examinat si evaluat cu deosebita atentie cu ajutorul endoscopului (vezi imaginile alaturate), iar eventualele defecte sunt fotografiate si puse la dispozitia proprietarului pentru argumentarea casarii. Examinarea cu endoscop permite inclusiv detectarea eventualelor defecte aflate in interior pe ogiva de la gatul buteliei.

Incercarea la presiune hidraulica si determinarea expansiunii volumetrice

Fiecare recipient butelie din materiale compozite este supus incercarii la o presiune hidraulica de 450 bari. Standurile noastre permit determinarea cu precizie a expansiunii volumetrice remanente, un criteriu extrem de important in evaluarea comportarii viitoare a recipientului si a riscului prezentat de acesta, dar si o cerinta a standardului SR EN 11623:2003.

 

Cuptor-uscare butelii-compozite-II

Fig. 5

Cuptor uscare

Fig. 6

Butelii igienizate si reparate exterior, inainte de montarea robinetului

 

 

Spalare interioara si uscare

Dupa proba hidraulica, buteliile compozite pentru aparatele de protectie respiratorie sunt igienizate in interior si uscate in cuptor pentru a fi indepartata orice urma de umezeala.

Montare robinet

Inainte de montarea propriu-zisa a robinetului, acesta este verificat, incercat si eventual reparat pentru a asigura o functionare corecta. Inelul "O" ce asigura etansarea dintre corpul robinetului si butelie este inlocuit cu unul nou, indiferent de starea celui vechi. Verificarea etanseitatii asamblului robinet-butelie se face cu aer comprimat respirabil. Momentul de strangere este controlat, strangera facandu-se cu chei dinamometrice. Mentionam ca strangerea se face la o valoare a momentului diferita de cea din SR EN XXX, conform recomandarilor producatorului. Precizam ca nerespectarea acestui cuplu de strangere si montarea cu un moment mai mare, poate duce la ruperea robinetului in exploatare ceea ce poate avea consecinte dintre cele mai grave,

Marcare

In final, recipientele butelii din materiale compozite care au coroespuns tuturor verificarilor, sunt marcate prin adaugarea unei etichete noi ce cuprinde presiunea maxima de lucru, precum si o alta eticheta cu data urmatoarei verificari.

 

Datorita respectului pentru client si pentru siguranta utilizatorului dar si ca urmare a autorizarilor date de producatorii de butelii, PROSALV respecta si executa riguros toate aceste operatii, fara a putea face exceptii. Din acest motiv pretul verificarii tehnice periodice pentru buteliile compozite este diferit de cel pentru verificerile tehnice periodice ale buteliilor metalice (ISCIR)